koekjes behouden hun vorm niet, wat nu?

Er is niets zo frustrerend als te zien dat je koekjes na het bakken compleet mislukt zijn. De koekjes vorm is uitgelopen of staat puffy met als gevolg dat er van de originele vorm niets meer te bespeuren valt. Hieronder leggen we uit hoe het komt dat koekjes hun vorm verliezen tijdens het bakken en wat je er aan kan doen om het te voorkomen.

Hoe komt het dat koekjes hun vorm niet behouden?

De reden dat het koekjesdeeg uitloopt is omdat het boter bevat. Een in de oven begint deze te smelten waardoor de koekjes hun vorm niet goed behouden. Hoe hard of hoe snel ze uitlopen heeft te maken met de hoeveelheid boter die gebruikt is. Een 2de factor die mee bepaald of het koekje zijn vorm behoudt is het ei. Het ei in de koekjesdeeg zorgt er voor dat deze zachter wordt. Het gaat er ook voor zorgen dat het deeg gaat rijzen in de oven. Hierdoor is het mogelijk dat het patroon van je naamkoekje

Hoe te voorkomen dat koekjesdeeg uitloopt?

De belangrijkste stap in het maken van koekjes is het volgen van een goed recept. De meeste recepten vereisen dat het deeg gekoeld moet worden alvorens het te bakken. Koekjesdeeg dat koel is zal er niet alleen voor zorgen dat je koekjes beter smaken, maar zorgt ook voor een betere structuur. Koud deeg behoudt namelijk beter zijn vorm, omdat de boter in het deeg versteven is van de koud. Dit is goed, want zo kunnen de koekjes al beginnen te garen vooraleer de boter helemaal is gesmolten.

Helpt het koelen niet om de vorm van de koekjes te behouden, dan kan het zijn dat je de receptuur wat moet bijsturen. Dit door ofwel wat minder boter toe te voegen of door meer bloem te gebruiken. Het doel is om het deeg steviger te maken zodat het niet zal uitlopen tijdens het bakken.