Koekjes bakken, Op welke ovenstand doe je dat nu het best ?

Het aantal functies op een moderne oven is met de jaren alleen maar uitgebreider geworden. Maar op welke stand / functie kan je nu het best koekjes bakken? De meest gebruikte standen hiervoor zijn hetelucht en boven- en onderwarmte. Welke de meeste geschikte is en waarom lees je hier onder. Als je een recept volgt, staat er meestal ook wel aangegeven welke stand het best geschikt is.

Voor je de koekjes in de oven steekt, zorg dat het deeg voldoende gekoeld is. Hoe langer het deeg koel heeft gelegen hoe beter de koekjes hun vorm behouden. Lees er hier alles over.

Koekjes bakken op de hetelucht stand

Hetelucht, ongetwijfeld de meest gebruikte stand van de oven. Maar is deze wel het meest geschikt voor het bakken van koekjes?

Het is zeker mogelijk om lekkere koekjes te bakken met hetelucht. Op deze stand wordt hete lucht door de oven heen geblazen. Dit zorgt ervoor dat het overal in de oven even warm is. Echter in sommige gevallen wordt de hitte in de oven niet gelijk verspreid. Wat maakt dat er hotspots ontstaan waar de temperatuur hoger is, en er dus voor zorgt dat de koekjes oneven bakken. Zo kan het zijn dat koekjes onderaan reeds doorbakken zijn terwijl de bovenste nog maar half gaar zijn.

Als jouw oven de hitte mooi gelijk kan verdelen, is koekjes bakken met hetelucht zeker mogelijk. Het laat je ook toe om grotere hoeveelheden tezamen te bakken op verschillende niveaus. Indien dat niet het geval is, gebruik je best de boven -en onderwarmte stand waar je de hitte beter kan controleren.

Koekjes bakken op de boven- en onderwarmte stand

Met de boven- en onderwarmte stand ga je de warmte meer plaatselijk kunnen bepalen. Zoals de stand het zelf al aangeeft, zal de warmte zicht concerteren aan de boven en onderkant van de oven.

Dit is ideaal voor het bakken van koekjes als je ze graag krokant wil hebben. Het is dan weer een mindergeschikte stand voor het bakken van een grote batch als je met verschillende niveaus werkt. Je kan de warmte regelen door de bakplaat iets meer naar boven of naar boven te plaatsen.

Is boven- en onderwarmte nu de beste stand voor het bakken van koekjes? In de meeste gevallen wel. De meesten recepten geven dit ook aan te werken op deze stand.

Conclusie

Als je oven gelijkmatig bakt op hetelucht, en het recept hiervoor geschikt is dan kan je deze stand zeker gebruiken. Ook als je een grotere batch koekjes wil bakken geeft deze stand de voorkeur. In de meeste gevallen is echter boven- en onderwarmte de meest geschikte stand als de batch koekjes zich beperkt tot 1 bakplaat. Door dat je de temperatuur kunt richten kan je lekkere knapperige goudbruine koekjes bakken. Probeer ze zeker beide eens uit, en bepaal zelf welk te beste stand is voor jou situatie.

Alvast veel bakplezier!

Tip: Leg de koekjes voldoende gespreid op de bakplaat zodat de warmte er mooi omheen kan. Een 5 tal centimeter is meer als voldoende.