Hét recept voor lekkere én mooie koekjes

Omschrijving

Dit recept is uitermate geschikt voor het maken van koekjes met onze vormpjes. Het deeg zorgt voor een crispy omranding, met een lekker dikke kern. Je kan ze bovendien ook perfect decoreren met suikerglazuur om ze naar de next level te brengen. Het recept hieronder is ongeveer voor 24 koekjes, al is dit wel afhankelijk van welke koekjesvorm je gebruikt. Het ene koekje is het andere niet, en al een geluk! Wil je meer of minder koekjes maken, kan je dit recept eenvoudig zelf aanpassen. Zorg wel altijd dat alles in verhouding blijft! 

 

Ingrediënten
 • 280 g bloem
 • 1/4 theelepel zout (gewoon keukenzout volstaat)
 • 170 g ongezouten boter, verzacht tot kamertemperatuur
 • 150 g kristalsuiker
 • 1 groot ei, op kamertemperatuur
 • 2 theelepels puur vanille-extract
 • 1/4 of 1/2 theelepel amandelextract (optioneel, maar geeft wel een nieuwe dimensie aan je koekjes)
 
Stap voor Stap
 1. We mixen de bloem en het zout als eerst door elkaar in een mengkom. Vervolgens zetten we dit even opzij.

 2. Nu neem je een iets grote mengkom en mix je de boter en de suiker samen op hoge snelheid met een handmixer tot alles goed gemengd is, ongeveer 2 minuten. Voeg nadien in dezelfde kom het ei, vanille-extract en het amandel-extract (optioneel). Mix dit tot een geheel, ongeveer 1 min. Omdat we niets willen verspillen, schrapen we de zijkanten van de mengkom schoon, en mixen we vervolgens alles nog eens kort door elkaar.

 3. Nu is het tijd om onze droge ingrediënten bij onze vloeibare ingrediënten te voegen. Nu mixen we alles samen op een lage snelheid. Het deeg zal relatief zacht zijn. Lijkt het erop dat je deeg té zacht is, en dus te kleverig voor te rollen, voeg 1 eetlepel bloem toe aan het geheel en mix vervolgens verder.

 4. Het deeg is nu klaar om bewerkt te worden. Met onze deegroller met geleiders, rol je snel en gemakkelijk ineens op de juiste dikte. Onze koekjesvormen zijn gemaakt voor een dikte van 6mm. Als het deeg wat plakkerig lijkt, bestrooi het deeg dat met wat meer bloem. De vorm van het uitgerolde deeg maakt niet uit.

 5. Bestrooi het deeg met wat bloem, Dit mag royaal gebeuren. Bebloem of spray met bakspray ook zeker je uitsteker in. Gebruik nu je (naam)koekjes vorm om het deeg uit te steken. Rol de overschot van het deeg weer op dezelfde dikte om de volgende koekjes uit te steken. Als alle koekjesvormen zijn gemaakt leg je ze allemaal op de bakplaat en (als dit mogelijk is) steek je de bakplaat een half uurtje in de ijskast.

 6. Tijd om te bakken! Verwarm de oven voor op 180°C (boven-en onderwarmte) en leg de gekoelde bakplaat ineens de oven in. Let op! Heb je 2 bakplaten met deeg vormpjes? Zet je ovenstand dan op hetelucht.

 7. Zorg ervoor dat de koekjes minstens 5cm uit elkaar liggen. Bak de koekjes voor 10-12min of tot dat de randen lichtbruin kleuren. Eens de koekjes klaar zijn, laat ze nog een 5 tal minuten afkoelen op de bakplaat alvorens ze er af te halen. Als je de koekjes wenst te decoreren, Laat ze dan volledig afkoelen.
 
En smullen maar!
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

8 Responses

  1. Hey Lucie, bedankt voor je reactie.
   Het ei zorgt voor de binding en structuur in het deeg.
   Eieren komen in verschillende formaten en het is moeilijk om in te schatten hoeveel gram je ei juist is.
   Met een medium of large ei van de supermarkt zou je zeker goed zitten 😉

   Veel bakplezier!
   Tine

 1. Hey Tine, heb je ervaring met glutenvrije koekjes? Mijn zoontje eet glutenvrij en wil graag zijn vriendjes trakteren met glutenvrije koekjes. Ik heb geen idee of het ok is enkel de bloem door glutenvrije bloem te vervangen. Bedankt alvast, Katrien

 2. Hallo! Ik zou graag koekjes willen maken als geboortegeschenk, maar zal vermoedelijk weinig zin om te bakken hebben in die eerste weken 🙂 kan ik de vormpjes al voordien maken en invriezen bijvoorbeeld? Zodat ik deze enkel hoef te ontdooien en op een bakplaat leggen

  1. Hey Babet, bedankt voor je reactie! Alvast een dikke proficiat met je zwangerschap en binnenkort met je baby 🥰 Over je koekjesdeeg invriezen heb ik zelf nog geen ervaring mee. Ik heb dit even voor je opgezocht en dat zou perfect kunnen. In de vriezer kan ongebakken Koekjesdeeg in een goed afgesloten diepvrieszak of plastic diepvriesbakje 2 tot 3 maanden bewaard worden. Je kan ook al je koekjes op voorrand bakken en in een metalen koekjestrommel steken. Dan blijven ze 4 tot 6 weken goed.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.