2 Tips bij het uitsteken met een koekjesvorm

Je koekjesvorm is aangekomen, het is nu tijd om aan het bakken te gaan. Voor we gaan bakken moeten we eerst de koekjes uitsteken. Hier start de weg naar het perfecte koekje. Als de koekjesvorm niet mooi kan worden uitgestoken, zal het eindresultaat ook niet goed zijn. Hieronder vind je alvast 2 tips die je kunnen helpen bij het uitsteken van je koekjes.

Tip 1: Dikte van het deeg

Om een koekjesvorm volledig tot zijn recht te laten komen is het belangrijk dat het goed in het deeg kan worden gedrukt. Dat wil dus zeggen dat het deeg de juiste dikte moet hebben. Onze koekjesvormen zijn gemaakt voor het beste resultaat te verkrijgen op 6mm. Wil je ze dikker, dan is 10mm wel de limiet. 

Het is dus belangrijk dat het deeg overal even dik is om alle koekjes hetzelfde er te laten uit zien. Daarom is het aangewezen geleiders te gebruiken of een deegrol met ingebouwde geleider. Deeg dat overal even dik is zorgt niet alleen voor consistentie bij het uitsteken van de koekjes, maar ook tijdens het bakken.

Sub-tip: Wil je toch dunnere koekjes bakken, dan raden we aan een stempel te gebruiken. Zo kan je na het uitsteken van een basis koekjesvorm, de gewenste naam of tekening zelf drukken.

Tip 2: Bloem de koekjesvorm goed in

Zorg voor je begint met uitsteken van de vormpjes dat het deeg niet te plakkerig is. Voeg wat bloem toe aan het deeg tot het minder plakkerig is. Eens het deeg de juiste consistentie en dikte heeft kan het uitsteken beginnen. Bestrooi het uitgerolde deeg met wat bloem en bloem vervolgens de koekjesvorm goed in. Dit zal ervoor zorgen dat er geen deeg achterblijft in het vormpje na het uitsteken. Door dat sommige koekjesvormen kleine hoekjes en kantjes hebben is in bloemen altijd noodzakelijk.